about andra stan

… îmi scriu numele cu litere mici fiindcă nu cred în ierarhii şi mi se pare o modalitate excelentă de a arăta asta prin modul în care mă raportez la mine.

… fac ceea ce fac pentru mine, desigur, dar şi pentru ca dimineaţa când mă trezesc să mă bucur că mă împiedic de încă şi încă un gând legat de cum aş putea face ceea ce fac şi pentru ceilalţi oameni. Lucrez dintotdeauna cu oameni şi pentru oameni, pun preţ pe educaţie, pe egalitate şi posibilitatea fiecăruia de a se dezvolta personal şi profesional într-un mod individualizat, care să îi dea satisfacţie şi să contribuie la bunăstarea lui şi a celorlalti. Şi mai pun preţ pe decenţă, pe oameni care fac mai degrabă decât vorbesc dspre ce fac şi ce nu fac, pe copii. Iar cei ce preţuiesc altceva mai mult mă cam lasă rece. Cred că orice lucru pe care l-am facut a contribuit cu ceva la ceea ce sunt. Nu îmi pare rau că le-am facut, dar mă gandesc uneori că puteam sa le fac altfel. Nu cred că am avut niciodată suficient de mulţi bani să fac tot ceea ce vroiam sa fac, dar cred ca asta e din cauză că vreau să fac de toate. Dar am avut întotdeauna suficient de mulţi oameni în jur, iar ei mi-au daruit cele mai faine experienţe, întotdeauna. Voi rescrie orice citesc şi are de-a face cu oameni care consideră că din motive arbitrare sunt mai importanţi, pentru ei inşişi şi pentru lumea întreagă, decât alţi oameni- fiindcă ceea ce înţeleg eu, la 30 de ani, e ca ne pierdem pe noi şi pe alţii în încercarea de a ridica ziduri şi construi ierarhii care vizează oameni. Eu nu sunt mai om fiindcă sunt eu, ci sunt om. Punct. La fel şi toţi ceilalţi. Monştrii nu stau sub pat şi aşteaptă să vină noaptea. Sunt în noi, asta e, iar dacă îi lăsăm să găsească noapte acolo, sigur ne vor face rău.

… călătoriile fără de care eu nu aş fi eu m-au învăţat cât de minunat e „acasă”  şi „ai mei”, dar cât de important e „să mergi în lume” şi ce faini şi interesanţi sunt „toţi cei pe care-i cunoşti pe drum”. Nu idealizez călătoriile şi nici stilul de viaţă „pe drum” sau acel “glorification of busy/ being on the road”, departe de mine gândul. Cred că poţi călători enorm şi într-o arie de câteva zeci/sute de kilometric sau fără să te urci într-un avion vreoodată. Calătoriile nu sunt despre distanţe. Ideea de „punct de plecare si de revenire” pe care acum mi l-am stabilit singură, însă, îmi dă o linişte pe care am căutat-o mult. Dacă trece o lună şi nu am ieşit din oraş, sau două luni şi nu am ieşit din ţară, încep să mă agit ca un leu în cuşcă. Cred că ceea ce am facut până acum m-a ales pe mine. Sunt convinsă că dacă mi-aş fi plănuit să călătoresc atât cât am facut-o până acum, nu aş fi conceput niciodată ceva de asemenea anvergură. M-am mutat de acasă la 19 ani, iar la 23 de ani m-am mutat prima oară într-o altă ţară. Am plâns în gara de la destinaţie, dupa vreo 22 de ore de călătorie, când m-am trezit singură într-un oraş mare şi nu era nimeni să mă aştepte acolo. Ulterior am mai locuit şi călătorit în atâtea alte ţări şi mă întorc întotdeauna în România din motivul ăla aproape stupid, că vreau să „fac ceva aici”. Întotdeauna mi-a venit să plâng la venire sau la plecare, dar niciodată nu am fost singură la plecare. Sunt mai om pentru că am călătorit şi sunt mai eu pentru că am călătorit cu oameni.

… îmi place ciocolata. Şi îngheţata şi cireşele şi brânza şi muzica şi să dansez cu prietenii şi să fac puzzle-uri şi să citesc şi cartea mea de colorat pentru adulţi… Şi toate celelalte mărunţişuri, de la o cafea baută într-o cafenea micută în Genova, la zâmbetul unui copil care descoperă pentru prima oară pepenele, la gânduri de dinainte de culcare legate de faptul că săptămâna viitoare vreau să fac 10000 de paşi zilnic, la grupuri de discuţii între prietene pe Whatsapp, sau la faptul că dimineaţa te trezeşti cu un mesaj care spune „Bună dimineaţa, soarele meu!”.

Una peste alta, sunt şi vreau să fiu o…

IMG_0540

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s